Klug en Otten werkten eerder al samen en toerden o.a. samen door Zuid-Afrika.
Christine Otten begon haar schrijvende loopbaan als journalist bij tijdschriften als De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Al snel besloot ze zich op literair proza toe te leggen en in 1995 debuteerde ze bij Uitgeverij Atlas met de roman Blauw Metaal, die meteen genomineerd werd voor de Debutantenprijs. In 1998 volgde de roman Lente van Glas en in 2000 de verhalenbundel Engel en andere muziekverhalen. |
|
In 2004 brak Otten door naar een groter publiek met de wervelende roman De laatste dichters, gebaseerd op de levens van de militante Afrikaans-Amerikaanse dichtersgroep The Last Poets. De roman werd alom geprezen om zijn gewaagde vorm en sensueel en muzikaal proza. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2005. Voorjaar 2009 gaat De laatste dichters in première als muzikale theaterproductie, uitgevoerd door theatergroep Made in da Shade uit Amsterdam.
In januari 2008 is Ottens nieuwste roman Als Casablancaverschenen. Ook dit is een waagstuk vanwege de gedurfde manier waarop de auteur fictie en werkelijkheid met elkaar verweeft. Het is een eigentijdse roman over liefde, identiteit en de rol van verhalen in ons leven.
Christine Otten geldt inmiddels als een van de belangrijkste schrijvers van de nieuwe generatie. Recensenten prijzen vooral haar vermogen op suggestieve wijze het onbegrepene en verzwegene onder woorden te brengen. Al haar werk is uitermate muzikaal, zowel in ritme, stijl en sfeer als inhoudelijk: in Ottens verhalen en romans speelt muziek altijd een belangrijke rol.
Belangrijke thema’s in het werk van Otten zijn: de manier waarop onze identiteit ons leven en lot bepaalt en andersom, hoe het leven en de levens en verhalen van anderen onze identiteit verandert en onze wereld vergroot. Hoe we kunnen uitstijgen boven onszelf door middel van kunst en hoe we van lelijkheid iets moois kunnen maken (De laatste dichters). Hoe bepalend (gebrek aan) liefde is in ons leven.
Als journalist schrijft Christine Otten literair journalistieke reportages, onder meer voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Als interviewer sprak ze met uiteenlopende interessante kunstenaars: Pete Townsend, John Cale, Nick Cave, Amiri Baraka, Willem Dafoe (VPRO televisie), Ravi Coltrane en vele anderen.
Als performer van muzikaal proza en poëzie (vaak begeleid door muzikanten) trad Otten op tijdens grote festivals als Crossing Border, Winternachten en Lowlands. Samen met multi-intrumentalist Jan Klug toerde ze door Zuid-Afrika waar ze optrad tijdens Poetry Africa in Durban en het Tradewinds Festival in Kaapstad.
PERS LOVEND OVER ALS CASABLANCA
"Een schitterend mozaïek van getuigenissen", noemde Elsbeth Etty Als Casablanca in NRC Handelsblad van 11 januari. En verder schreef ze: "Otten schrijft alsof ze muziek maakt. (...)Wervelende roman. (....) Met Michael Ondaatje als inspiratiebron heeft Otten een geheel eigen, voor Nederland nieuwe vorm ontwikkeld voor het vertellen van een adembenemende saga die nooit eindigt en waarmee ze nog vele kanten op kan. Ik zou zeggen: Play it again Christine!
Als Casablanca is een enerverende roman over identiteit en liefde en de rol van verhalen in ons leven.
Muziek: Jan Klug
Jan Klug (1971 Aken) is sinds1996 de muzikant van de Dichters uit Epibreren. Hij is in 1999 afgestudeerd aan het Conservatorium Groningen op saxofoon, Lichte Muziek. Klug is ook de ontwerper van www.epibreren.com.
Jan Klug maakt deel uit van verschillende projecten, zoals Doppler, Safehouse en Syzygy, waarbij de nadruk ligt op vrije improvisatie.
Naast verschillende soorten saxofoons, fluit en basklarinet speelt Jan Klug ook het zelf uitgevonden Pataphoon en zingt hij boventoonzang. De uit deze bronnen afkomstige geluiden vervormt hij door middel van effectapparatuur tot soundscapes.